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Question 

1) Does an osteopathic physician practicing in Florida, need to register their office as a Health Care 

Clinic Establishment? 

a) What if the DO is practicing as a Solo practitioner?  

b) What if the DO is in a group practice? 

i) What if the pharmaceutical drugs are ordered in the DO’s name ONLY? 

ii) What if the pharmaceutical drugs are ordered in the GROUP PRACTICE NAME? 

 

Answer – Maybe! The answer to this question depends on one factor, how are the pharmaceutical drugs 

that are dispensed/administered/prescribed ordered? 

Historically physicians have purchased drugs under their own licenses, but they were not allowed to 

purchase prescription drugs for group practice settings because the drugs would belong to the physician 

and transferring the drugs to another physician for use on that physician’s patients would be an unlawful 

wholesale distribution.  The HCCE permit was created to facilitate this activity; the practice, as 

opposed to one of the physicians, would purchase the drugs for use by the practice. 

This permit requires a designated qualifying practitioner who will be responsible for complying with 

all legal and regulatory requirements related to the purchase, record keeping, storage, and handling of 

the prescription drugs. The HCCE must employ a qualifying practitioner at each establishment. The 

qualifying practitioner and HCCE must notify the department within ten (10) days of any subsequent 

change in the qualifying practitioner.  

 What is a "qualifying practitioner?"  

• A "qualifying practitioner" (QP) is a licensed health care practitioner defined in s. 

456.001, F.S., or a veterinarian licensed under Chapter 474, F.S., who is authorized under 

the appropriate practice act to prescribe and administer a prescription drug.  

• The following licensees may be designated as a QP:  

o Medical Doctor (M.D.)  

o Osteopathic Physician (D.O.)  

o Physician Assistant (P.A.)  

o Advanced Registered Nurse Practitioner (ARNP)  

o Optometrist (O.D.)  

o Podiatric Physician (D.P.M.)  

o Dentist (D.D.S., D.M.D.)  
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o Veterinarian (D.V.M.) 

• Who are authorized sources from which a HCCE permit may purchase Rx drugs? 

o Prescription Drug Manufacturer  

o Prescription Drug Repackager  

o Prescription Drug Wholesale Distributor  

o Non-Resident Prescription Drug Manufacturer  

o Out of State Prescription Drug Wholesaler Distributor  

o Compressed Medical Gas Manufacturer  

o Compressed Medical Gas Wholesaler  

o Veterinary Prescription Drug Wholesale Distributor 

 

So, if you are a DO in Florida, working in a group practice, and order the pharmaceutical drugs in the 

group practice name, YOU MUST REGISTER AS AN HCCE. Click here for registration 

https://www.myfloridalicense.com/CheckListDetail.asp?SID=&xactCode=1020&clientCode=3360&XA

CT_DEFN_ID=14977 

If you are a DO in Florida, working in a group practice, and order the pharmaceutical drugs in YOUR 

NAME ONLY, you do NOT need to register as an HCCE. 

If you are a DO in Florida, and order pharmaceutical drugs for your practice in YOUR NAME ONLY, 

you do NOT need to register as an HCCE. 

1) Does an osteopathic physician practicing in Florida, need to register their office as a Health Care 

Clinic Establishment? Maybe. 

a) What if the DO is practicing as a Solo practitioner? NO. 

b) What if the DO is in a group practice? Maybe. 

i) What if the pharmaceutical drugs are ordered in the DO’s name ONLY? NO 

ii) What if the pharmaceutical drugs are ordered in the GROUP PRACTICE NAME? YES 

LEGAL DISCLAIMER 

The information contained in this document is provided to you "AS IS", does not constitute legal 

advice, and is governed by our Terms and Conditions of Use. We make no claims, promises or 

guarantees about the accuracy, completeness, or adequacy of the information contained in this 

letter. 

The FOMA, its employees, agents, or others that provide information on or through this will not 

be liable or responsible to you for any claim, loss, injury, liability, or damages related to your use 

of this letter. 
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